HVORDAN SKAL JEG FORTELLE VENNINNEN MIN AT HUN LUKTER VONDT?

20161226

Jeg har fått en mail fra Anja, som skriver:

Hei Nikki!

BFF-en min er SUPERkul! Hun skjønner meg, og vi har masse felles … men det er ett problem. Hun lukter svette, og det er såpass ille at jeg ikke liker å ha henne tett innpå meg. Jeg vet at det er slemt sagt, men det lukter SKIKKELIG vondt. Men jeg har ikke lyst til å såre henne ved å si det til henne heller. Vær så snill å hjelpe meg, Nikki!

 

Mitt råd:

Hei, Anja!

Dette er jeg KJEMPEglad for at du spurte om, for jeg vet at det er noe mange kan kjenne seg igjen i og sikkert har lurt på.

Det kan være vanskelig og flaut å snakke om sånt som dette, men greia er at når vi kommer i puberteten, så skjer det kjemiske forandringer i kroppen. Vi begynner å svette mer, og lukte annerledes, og det er ikke alle som vet om det, eller som vet hva de skal gjøre med det.

Det er også viktig å huske at selv om dette kan handle om hygiene, for eksempel at hun må dusje oftere eller begynne å bruke deodorant, så kan det også være noe hun ikke kan kontrollere. Det kan for eksempel være en bivirkning av medisiner hun tar, eller skyldes maten de spiser hjemme hos henne. Og uansett hva grunnen er, så er det viktig at du ikke høres ut som om du anklager henne for noe.

Folk på vår alder er ofte veldig kritiske mot hverandre, og jeg syns helt klart ikke at man skal kritisere klærne til vennene sine, hvordan de ser ut på håret eller noe sånt. Men dette her ødelegger jo faktisk litt for vennskapet deres. Og hvis DU har lagt merke til at hun lukter svette, så har andre gjort det også. Og selv om det er ubehagelig å få høre noe sånt, så er det antagelig bedre at det er du som sier det enn at det kommer fra en som ikke bryr seg om følelsene hennes og kanskje til og med sier det på en slem måte.

Du sier at du ikke har lyst til å såre henne. Men greia er at du kanskje sårer henne allerede, hvis du forsøker å ikke være i nærheten av henne på grunn av lukten. Og prøv å tenke deg at du var henne – hvis det var du som luktet svette, ville du vel ha ønsket at noen som er glad i deg skulle si det til deg?

Du er en skikkelig god venn hvis du gjør noe som er ubehagelig for deg for å hjelpe henne. Og det KOMMER til å bli litt ubehagelig, det er helt klart. Men her er noen ting jeg tror kan hjelpe:

  1. Snakk med henne på tomannshånd. Selv om du kanskje vet at det er andre som tenker det samme som deg, så bør det bare være dere to der når du sier det. Kanskje du tenker at det hjelper at det er andre der, så hun skjønner at det ikke bare er du som mener dette, men helt ærlig: Det gjør det mye verre for henne. Og ikke si ”Andre merker det også” eller noe sånt. Det kommer bare til å gjøre henne helt sprø, for hun kommer til å gå rundt og lure på hvem som har snakket om at hun lukter vondt.
  2. Ikke gjør det til en stor sak. Hvis du oppfører deg som om du syns at dette er skikkelig ekkelt å ta opp og viser at du har gruet deg, så kommer hun til å legge merke til det. Prøv å få det til å virke som om det ikke er så farlig. Kanskje du kan understreke at dette er helt normalt, for eksempel kan du si ”Jeg hadde det samme problemet før jeg begynte å bruke deo” eller ”Hvis jeg glemmer å dusje, skjer det samme med meg også”.
  3. Vær forberedt på at hun vil forsvare seg. Uansett hvor fint du takler dette, er det fortsatt ganske flaut for henne. Det er liksom bare sånn det er. Så vær forberedt på at hun kan bli litt sur, og prøv å unngå å bli sur selv. Tenk på hvordan du ville følt deg hvis du var henne, og gi henne litt slingringsmonn hvis hun går i forsvar eller sier noe som ikke er så hyggelig.

Nå vil jeg spørre DERE om noe, og dere kan svare i kommentarfeltet: Hvis det var DU som luktet svette, hvordan hadde du ønsket at BFF-en din skulle fortalt deg det?

 

 

 

Dette innlegget ble postet i Blogg. Lag bokmerke av permalenke.