SØSTEREN MIN HERMER ALLTID ETTER MEG

20161205

Jeg har fått mail fra Tuva, som trenger et råd:

Hei Nikki! Kanskje du kan hjelpe meg? Jeg har en søster som er noen år yngre enn meg, og hun hermer etter ABSOLUTT ALT jeg gjør. Det føles nesten som om hun vil være meg. Noen ganger er det gøy, men ganske ofte bare STJELER hun all oppmerksomhet. Og i tillegg må vi dele nesten alt vi eier. Mamma og pappa har sagt at jeg skal få min FØRSTE mobil til jul, og jeg gleder meg skikkelig! Men så vet jeg at jeg blir nødt til å la søsteren min få bruke den også, og det ødelegger mye av gleden.

Hvordan skal jeg få henne til å slutte å herme etter alt jeg gjør? Det føles som om hun stjeler personligheten min, så jeg ikke vet hvem jeg er lenger!

 

Mitt råd:

Gjett om jeg vet hvordan det er å ha en irriterende lillesøster, Tuva!!!

I motsetning til lillesøsteren din er jo Brianna åtte år yngre enn meg. Av og til føles det som om det et HOVEDGRUNNEN til at hun er så irriterende, at hun er så liten. Men jeg kan godt tenke meg at å ha en lillesøster som bare er noen år yngre kan være enda verre. Brianna vil i alle fall ikke låne klærne mine og sånn (selv om hun av og til vil låne mobilen min for å spille spill).

Jeg vedder på at moren og faren din har sagt at ”Det er et kompliment at folk hermer etter deg”, for sånt sier voksne ofte. Og da mener de at søsteren din bare hermer etter deg fordi hun beundrer deg, syns du er kul og vil være som deg. Og dermed burde du føle deg smigret. I alle fall er det sånn de voksne tenker.

Og jeg mener, det er jo sant! Men det blir ikke mer IRRITERENDE av den grunn. Det skjønner jeg KJEMPEgodt.

Det er jo ikke egentlig noe du kan gjøre for å få HENNE til å oppføre seg annerledes. Og hvis hun er sånn som Brianna, så blir det antagelig bare verre hvis du maser og kjefter. Så det eneste du kan kontrollere, er måten du reagerer på når hun hermer etter deg eller tar all oppmerksomheten eller rapper tingene dine.

Du kan gå rundt og være dødssur og irritert. Det er helt forståelig. Men … det føles jo ikke bra. Det er ikke gøy å være sint. Så jeg tror kanskje det beste – for DEG – er å finne ut hvordan du kan slutte å irritere deg. Kanskje du kan le av det i stedet, eller bli smigret, eller bare tenke at det sikkert går over. Jeg mener, du kommer alltid til å være storesøsteren hennes, og kanskje hun alltid kommer til å se opp til deg, men når dere blir eldre, er det jo lov å håpe at hun finner en litt mindre synlig måte å vise det på.

Og når det gjelder det med at hun stjeler all oppmerksomheten: Av og til er det jo bra at foreldrene våre er opptatt av andre enn oss. For det kan bety at de ikke alltid får det med seg når vi gjør noe teit. Men hvis akkurat det plager deg veldig, kan det være lurt av deg å snakke med moren og faren din om det. Spør om dere kanskje kan gjøre noe sammen uten søsteren din av og til. Du kan jo foreslå at de kan gjøre noe sammen med søsteren din uten deg også, det viktigste er at de skjønner at du har lyst til at det skal være bare dere innimellom.

Og det med at hun stjeler personligheten din så du ikke vet hvem du er lenger … altså, hvis det er HUN som hermer etter DEG, så er det jo HUN som ikke vet hvem hun er og vil være deg! Kanskje hun rett og slett er usikker? Uansett tror jeg at hun kommer til å bli lei av å gjøre alt du gjør og kommer til å få lyst til å gjøre ting på sin måte i stedet.

Og så var det mobilen. Jeg husker hvor lenge jeg måtte vente før jeg fikk min første telefon, og hvor glad jeg var da jeg ENDELIG fikk den. Det hadde vært SUPERKJIPT hvis jeg hadde vært nødt til å dele den med Brianna.

Men det høres ut som om du er forberedt på at det kan skje. Og dermed kan du også legge en plan for hvordan du skal takle det. Kanskje du kan be om at dere samles til familieråd, og så kan du si at du skjønner at hun kommer til å ville låne telefonen din av og til (og vær ærlig nå: hvis du hadde vært lillesøsteren, så ville du ha ønsket at storesøster skulle dele mobilen sin med deg innimellom, ikke sant?), men siden det tross alt er DIN telefon, så vil du lage noe regler.

Og da kan du forhåpentlig lage de reglene SAMMEN MED foreldrene dine. Kanskje hun skal få lov til å bruke telefonen din en time om dagen. Men da kan hun bare bruke den i den timen. Kanskje det er noen ting hun IKKE får lov til å bruke den til, for eksempel å gå inn på meldingene dine. Kanskje hun kan ha noe på mobilen, et spill, for eksempel, som DU ikke får lov til å bruke. Bare sånn at hun ikke blir sur for de andre reglene. J

Hvis dere gjør det sånn, kan det hende det ikke blir så mye krangling og bråk om den mobilen. Og hvis dere viser foreldrene deres at dere greier å være venner og ikke krangle om den telefonen, så kan det hende at hun også får sin egen telefon ganske snart?

Det er ikke så lett å være storesøster. Men det kule er at du ikke er alene – vi er mange som har det sånn!

Er det noen av dere som har småsøsken? Hvordan takler dere det når lillesøster eller lillebror hermer etter dere eller vil låne tingene deres?

Dette innlegget ble postet i Blogg. Lag bokmerke av permalenke.